Umiejętne grillowanie

fool-791504_1920

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Jeżeli jednak pragniemy zachwycić naszych gości, zwykłe kiełbaski i standardowe szaszłyki nie wystarczą. Musimy przyrządzić coś specjalnego. Jeśli urządzamy przyjęcie w środku lata, gotowanie potraw w upalne dni nie należy do najprzyjemniejszych. Warto więc wówczas zdecydować się na grillowanie. Jedzenie na świeżym powietrzu smakuje bowiem najlepiej.

Doskonałą przekąską prosto z rusztu będą śliwki ciasno owinięte plastrem boczku lub patisonowe szaszłyki z pokrojoną w paski piersią kurczaka oraz pastą z chili, które zachwycą gości. Daniem głównym może być marynowana karkówka lub grillowane polędwiczki z serem pleśniowym, który, w zależności od naszych preferencji, z powodzeniem możemy zastąpić serem żółtym lub fetą. Gdy jednak interesuje nas bardziej lekkostrawna kuchnia grillowa, możemy zdecydować się na aromatyczną rybę w ziołach, na przykład łososia z chrupiącą skórką lub orzeźwiającego pstrąga z cytryną.

Warto również sprawdzić przepisy na desery z rusztu i przyrządzić na przykład grillowane banany z lodami lub karmelizowane owoce. Warto również łączyć smaki i przygotować grillowane gruszki nadziewane wątróbką lub jabłka z serem pleśniowym. Tego typu potrawy zapadną w pamięć naszym gościom na długo.