Sprawdzone triki podczas przyrządzania posiłków

doll-550587_1920

Kiedy przygotowujemy przyjęcie dla naszych gości, ostatnią rzeczą, jaką chcemy, aby nam się przytrafiła, jest przesolona, przypalona bądź za ostra potrawa. Nie można jednak wpadać w panikę. Zdarza się to bowiem nawet najlepszym kucharzom. Dlatego warto znać parę trików, które sprawią, że uratujemy potrawę, a gotowanie znów będzie przyjemne.

Jeżeli nasza zupa jest za słona, powinniśmy włożyć do niej surowego ziemniaka obranego ze skórki oraz gotować przez 10 minut. Warzywo to wchłonie bowiem nadmiar soli, a zupa będzie uratowana. Zamiast warzywa możemy użyć kromki chleba lub jabłka pokrojonego w cząstki. Efekt będzie ten sam. Nie musimy też obawiać się, że danie będzie posiadało owocowy aromat. Nasza kuchnia narażona jest także na przypalenia, zwłaszcza gdy wykonujemy kilka czynności jednocześnie. Przypalona zupa zostanie uratowana, jeżeli włożymy do niej połówkę cebuli i będziemy gotować przez kilka minut. Pomocna w tym względzie może okazać się także wspomniana kromka chleba, której użyć możemy zamiast warzywa.

Uważać musimy także wtedy, gdy przygotowujemy ostre posiłki. Często bowiem przepisy zawierają zbyt dużą ilość przypraw, których nie może znieść nasze podniebienie. Aby więc uratować zbyt ostrą potrawę możemy do niej dodać kilka kropel soku z cytryny lub śmietanę. Sprawi to, że danie nie będzie tak pikantne.