Lekkie potrawy na gorące dni

lemon-814166_1920

Letnie upały często sprawiają, że tracimy ochotę na jedzenie. Z drugiej jednak strony mamy na uwadze także to, że całkowita rezygnacja z posiłków jest niekorzystna dla naszego organizmu. Musimy mu bowiem dostarczać energii. Również żmudne i długotrwałe gotowanie skutecznie zniechęca nas do tworzenia pełnowartościowych posiłków. Z pomocą przychodzą jednak różnego rodzaju lekkie sałatki, które nie wymagają długich przygotowań, a jednocześnie są smaczne oraz sycące.

Podczas letnich upałów idealnie sprawdzają się pomidory oraz ogórki, które nawadniają nasz organizm. Mogą więc stanowić bazę naszej sałatki. Dodając do niej smażone mięso sprawimy, że będzie to treściwy posiłek. Gdy jednak chcemy, aby w trakcie gorących dni nasza kuchnia była maksymalnie lekkostrawna, powinniśmy do sałatki dodać gotowaną pierś kurczaka, łososia lub ser pleśniowy. Są to produkty niskokaloryczne, które wzbogacą smak naszej potrawy oraz sprawią, że będą one sycące, a przede wszystkim zdrowe.

Lato to również doskonała pora na lekkie sałatki owocowe, które mogą być traktowane jako przekąska lub deser. Przepisy na nie obfitują w wszelkiego rodzaju owoce, dlatego każdy może znaleźć połączenie, które idealnie odpowiadać będzie jego preferencjom.