Dobre, bo polskie

empanadas-592304_1920

Coraz częściej przygotowując obiady sięgamy po zagraniczne inspiracje. Natłok rozmaitych kulinarnych trendów sprawia, że zapominamy o polskich potrawach, a naszą pamięć o nich odświeżamy tylko „od święta”. Gotowanie tych dań nie należy może do najzdrowszych, jednak smakują i wyglądają one przepysznie. Warto więc zwrócić na nie uwagę, zwłaszcza gdy organizujemy przyjęcie dla rodziny czy przyjaciół.

Na przystawkę przygotować możemy warzywną zupę z boczkiem, która jest niezwykle pożywna oraz za sprawą dużej ilości tymianku aromatyczna. Również i aksamitna zupa kartoflanka może stanowić idealną przekąskę. Nie możemy zapomnieć jednak o doprawieniu jej curry i majerankiem. Zyska wtedy piękny wygląd i nieprzeciętny smak. Kuchnia polska to także efektowne dania główne. Często co prawda są one czasochłonne, ale efekty są wspaniałe, zwłaszcza gdy przygotujemy kaczkę nadziewaną jabłkiem i żurawiną, schab z wiśniami czy też golonkę na kapuście. Na przyjęciach doskonale sprawdzają się także kiełbaski nadziewane oscypkiem oraz udka gęsi w ciemnym sosie.

Warto po przepisy udać się do naszych babć, które często przygotowywały tego typu dania lub sięgnąć do książek kucharskich ze staropolskimi potrawami. Inspiracji możemy szukać także i w Internecie.